Amedeo Modigliani - maler, skulptør og kvindebedårer

Oprettet d.

Amedeo Modigliani (1884-1920) er navnet på den italienskfødte kunstner, hvis historie er både fascinerende og tragisk. Amedeo Modigliani er i dag en verdenskendt kunstner, der især er kendt for sine afrikanske maske inspirerede portrætter, nøgenbilleder og skulpturer af særligt kvinder.

 

Amedeo Modigliani blev kun 35 år og fik i sin korte levetid kun en eneste soloudstilling. Sørgeligt nok blev den lukket ned af politiet pga. omfattende kritik og forargelse, da især hans nøgenbilleder, og deres meget realistiske fremtoning, simpelthen var for chokerende og uanstændige for tiden. Nedlukningen betød desværre også, at flere gallerier fjernede hans værker fra deres udstillinger. 

 

Amedeo Modigliani gav dog ikke op som kunstner. Hans korte liv betragtes som et rigtig kunstner liv, præget af stoffer, alkohol og damebekendtskaber. Han var en yderst produktiv kunstner, og kunne efter sigende tegne/male op til 100 skitser om dagen. På trods af hans store engagement, oplevede han på intet tidspunkt økonomisk succes, og mange af hans portrætter blev byttet for både både mad og andre rusmidler. Dette står i stærk kontrast til den værdi Amedeo Modiglianis værker, både malerier og skulpturer, bliver vurderet og handlet til i dag. Amedeo Modiglianis “Tête” skulptur er bl.a. en af de dyreste skulpturer, der nogensinde er solgt, og hans malerier sælges for svimlende summer på de fineste auktioner. Amedeo Modigliani døde kun 35 år gammel af tuberkuløs meningitis, efter sigende i armene på sin højgravide kæreste og mor til deres første barn, Jeanne Hébuterne (1898-1920). Den unge Jeanne Hébuterne er flittigt portrætteret af Amedeo Modigliani, især i hans sidste år.
Overvældet af sorg, over at miste sin højtelskede Modigliani, tog Jeanne Hébuterne på tragisk vis sit eget liv, dagen efter Modiglianis død d. 24. januar 1920. 

 

I dag betragtes Amedeo Modigliani som en af de mest indflydelsesrige og respekterede kunstnere i vores tid, og hvis du ikke allerede har set filmen “Modigliani” fra 2004, kan den i den grad anbefales.

 

Når du ser på flere af Modigliani portrætter, har flere af dem såkaldte “huller”, der hvor øjnene skulle sidde. Et velkendt citat af Amedeo Modigliani lyder således: "Når jeg kender din sjæl, vil jeg male dine øjne". Dette giver anledning til reflektion; om det var Modigliani, der ikke kunne finde sjælen, og male den, eller om det var personen bag portrættet, som ikke lod Modigliani se deres sjæl.

Link til Amedeo Modiglianis plakat vist på billedet:

AMEDEO MODIGLIANI SKITSE

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Trustpilot