Sådan involverer du dit barn i indretningen af deres værelse – uden at gå på kompromis med din stil

Oprettet d.

Vi er mange, der elsker at indrette vores hjem pænt, hyggeligt, rart og lækkert. Men det kan blive rigtig svært, når ens børn når en alder, hvor de vil have medbestemmelse i boligindretningen. Selvom det kun er deres eget værelse, kan det godt gøre ondt. Vi kan forsøge at pege dem i retning af "den gode smag" - altså den vi har. Vi kan også lade dem bestemme helt selv, eller vi kan tage fuldstændig kontrol og køre med surprise-kortet, som ved boligkøb i blinde, og overraske dem med et værelse indrettet i stil og farver, der passer til resten af boligen. Det kan være svært at give efter for en stil og stemning, der måske er i stik modsætning til ens egen gode smag.

Så det helt store spørgsmål er: Hvordan påvirker man indretningen i den gode smags tjeneste, eller med andre ord, "hjælper" med indretningen, hvis man ikke ønsker at give fuld frihed til ungdommens kreativitet/gamerhulen, men heller ikke ønsker et bagholdsangreb med fuld surprise?

Vi har samlet et par råd til, hvordan du kan hjælpe med indretningen og samtidigt respektere dit barns ønsker:
 

Hvad kan de lide ved det nuværende rum, og hvad kan de ikke lide?
Start i værelset og hør, hvad dit barn godt kan lide ved sit værelse, og hvad barnet ikke kan lide. Du kan godt blive overrasket. Ting, du selv har bragt til værelset, og som du synes er vildt fede, har måske ingen værdi for de unge. Omvendt kan du også blive overrasket over, hvordan gamle billeder, kasser eller bogreoler kan have stor værdi.

 

Praktisk og personligt
Tag udgangspunkt i, hvad der rent praktisk skal være på et værelse, og hvad der kan være fint at have på et værelse, fx seng, skrivebord/gamerbord, klædeskab, skab/hylde til nips, medaljer og pokaler, sengelamper, loftslys, ur, snavsetøjskurv m.v.

 

Hvad skal blive, hvad skal smides ud, og hvad skal gives væk?
Er der nogle møbler, som kan upcycles med maling og nye greb? Gamle rammer, som kan bruges eller males og få et nyt motiv? Er den gamle seng for lille? Lav en liste og et budget.

Lav de berømte bunker: skal gemmes, skal kasseres og skal gives videre, men husk også at gøre plads til bunken "jeg er ikke helt sikker endnu". Det kan godt være, at dit barn i dag er klar til at smide alt det gamle ud, men i morgen "not so much". Tag "jeg er ikke helt sikker endnu"-bunken og gem den fx i 6 måneder eller længere. Bliver den ikke rørt, skal det gives videre.

Kig på farver og måske temaer
Måske er du ikke så meget til farver, og det kan stritte rigtig meget, hvis dit barn er vild med farver og gerne vil have et gult værelse, især hvis du hader farven gul. Her er det vigtigt at huske, at der er virkelig mange nuancer af gul, og man kan foreslå at starte med en væg eller vælge en gul plakat eller flere, som gør det ud for en gul væg. Man kan låne farvekort hos farvehandleren og dermed gå på opdagelse i verden af gul, grøn, lilla, turkis osv.

Det samme gælder for temaer. Det er dog mest hos drengene, at vi oftest inddrager temaer, men indretningen behøver ikke at være en temafest; det kan også blot være et festligt indslag hist og her.
 

Indret med de store møbler først
Hjælp med den overordnede indretning ved at placere de store møbler, og hjælp med højden på reoler, lamper, plakater osv. Men overlad gerne selve organiseringen af indholdet i skabe og skuffer til dem selv, så de kan stå for alt oprydning. Du ved jo ikke, hvor tingene skal være. Det er et fint skub, hvis dit barn ikke er et ordensmenneske af natur. Er det dig, som har organiseret alle skabe og skuffer, ja, så er det også dig, som skal lægge tingene på plads.

 

Ønsker du at skubbe dem i din stil retning?
Kig boligblade igennem sammen. Lad dit barn fortælle, hvad det godt kan lide. Du kan dog opleve, at alt, hvad du finder smukt, er et "no go" hos barnet. Et tip er at lade dem udpege, hvad de synes er pænt, så kan du "vælge" de ting, farver eller nuancer, som du kan gå på kompromis med i forhold til din stil. Hvis barnet er vild med en farve, så vis dem, at farven kan komme ind i mindre ting. "Se den fine kiste - der kan være mange ting i, vi kan male den gul."

Er det helt galt med stilen, så husk, at det vigtigste er, at dit barn føler sig hjemme og godt tilpas i sit værelse. En dag flyver de fra reden, og så kan du igen indrette hjemmet præcis efter din egen smag. Indtil da kan det være en spændende rejse at finde en balance mellem din stil og deres ønsker, som både du og dit barn kan være stolte af.

Husk, at det at give plads til dit barns personlige stil og kreativitet kan styrke jeres forhold og give dem en følelse af ejerskab og ansvar. Ved at samarbejde kan I skabe et værelse, der er både funktionelt, personligt og stilfuldt - og måske opdager du endda nye idéer og farver, du selv kan lide.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Trustpilot